Josipdolski portal

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Početna

Okrugli stol o Modrušu

E-mail Ispis
ImageŽupa Presvetog Trojstva iz Modruša i Katedra Čakavskog sabora Modruše organizirali su Okrugli stol povodom 550. godišnjice utemeljenja Modruške biskupije. Dana 04. lipnja 1460. godine Papa Pio II u svojem pismu naredio je premještanje sjedišta Krbavske  biskupije iz Udbine u Modruš i svojom Bulom dodijelio Modrušu naslov (civitas), što je bio naslov za grad od posebnog značaja. Skup je otvorio Zvonko Trdić, pozdravivši prisutne goste, a među njima i dogradonačelnika Grada Ogulina, Tonu Radočaja i načelnika Općine Josipdol, Zlatka Mihaljevića. Pjevačko društvo "Klek" iz Ogulina otpjevalo je "Ljepu našu" i himnu Modruša.

Velečasni Željko Blagus u uvodnoj riječi osvrnuo se kratko na slavnu povijest Modruša i tragičnu sudbinu nekad glavnog promtnog i vjerskog središta kontinentalne Hrvatske. Osvrnuo se i na sadašnje stanje gdje u Modrušu živi tek nešto više od 200 ljudi i malo školaraca, no žitelji ipak pokazuju interes za održivost života, a Općina Josipdol pomaže promičući povijesne vrijednosti Modruša i Presvetog Trojstva. Načelnik Općine Zlatko Mihaljević zahvalio se svima koji su pomogli te pozdravio prisutne predavače, dogradonačelnika Ogulina, Tonu  Radočaja i zaželio svima ugodno druženje.

ImageDr, sc. Željko Holjevac s filozofskog fakulteta u Zagrebu proveo nas je kroz povijesni presjek postojanja Modruša, i same Modruške gradine, tvrđave Tržan. Istaknuo je da je Modruš svojom povijesnom vrijednošću i simbolikom doslovce središnje mjesto u geografskom položaju Hrvatske. Osvrnuo se na puno dublju povijest ovog kraja koja datira još u doba Japoda i grada Metuluma čije se iskopine nalaze na brdu Viničica.  Doktor Holjevac posebno je naglasio da je Modruš bio grad ucrtan u svim važnijim europskim i svijetskim kartama, dok još današnji gradovi poput Karlovca ili Varaždina nisu još ni postojali, a Zagreb je podijeljen brojio tek oko 200 stanovnika. Provalom Turaka Modruš odoljeva, no biva uništena njegova gospodarska moć i vlastelinstvo seli u tada malo poznat Ogulin.

ImageBiskup biskupije Gospićko-Senjske dr.sc. Mile Bogović u svom izlaganju govorio novovijekom Modrušu u sadašnjem Ogulinu. Osvrnuo se na razvoj biskupija u Hrvatskoj i razvoju same Modruške biskupije. Podsjetio nas je da Krsni list Modruša kao župe datira iz 1163. godine, a već je 1185. godine osnovana biskupija u Krbavi. Objašnjava razlog osnutka Modruške biskupije činjenicom o velikom utjecaju Stjepana Frankopana na Papu te  što bi zatražio , to bi i dobio pošto su u to doba Pape imali veliki utjecaj na razvoj gradova. Na kraju nam je pročitao izvorno pismo Pape Pia II o proglašenju Grada Modruša i Modruške biskupije, a Franju Modruškog prvim biskupom. 

ImageDr. sc Milan Kruhek nadovezujući se na biskupa u zanosu iznesao tezu o Modrušu, kao nečem jedinstvenom, mističnom tj. kao "veliku nepročitanu knjigu" .Treba grad doživjeti,starine i  način gradnje tadašnjih zidara. U starim arhivskim dokumentima iz Bruksellesa našao je dokaze da su englezi posredovali u jednom sporu još u 17. stoljeću vezanom za modruš te ispričao anegdotu kako je tezu kako su Englezi krojili sudbinu balkana još tada ispričao veleposlaniku V. Britanije, koji se strašno naljutio zbog toga. Izjavio je žaljenje što je još velik broj objekata zakopan pod zemljom, no izrazio nadanje zbog koraka koji ipak polako idu u smjeru razriješenja zagonetke Modruša i Gradine.

ImageVanja Miljković s geodetskog fakulteta u Zagrebu izprezentirala je dosadašnja nastojanja u pripremi konzervatorske podloge. Zamolila je ispriku što nisu završeni svi radovi otegnuti zbog duge zime i lošeg vremena. U planu je 3D model kompletnog grada i prostora koji će vrlo slikovito moći isprezentirati oblik grada, a poslužiti će u možebitnoj budućoj restauraciji pojedinih objekata. Mjerenja su vršena metodom 3d laserskog skeniranja i fotogrametrijom koje kombiniranjem daju vrlo visoke rezultate i točnost od jednog milimetra.

Prije predstavljanja knjiga i publikacija pjevačko društvo "Klek" otpjevalo je "Ave Maria" na latinskom. Iako je pjevanje bilo vrlo ljepo osobno mi je bilo žao što u pjevački dio nije bio uključen KUD "Gradina" pošto pjevaju i plešu izvorne pjesme i plesove ovog kraja. 

Biskup Bogović, predstavio je knjigu MODRUŠKA ILI KRBAVSKA BISKUPIJA  izdanu povodom 550. obljetnice preseljenja biskupijskog središta iz Krbave u Modruše, za koju mislim da je vrijedna čitanja proletjevši samo dijelove s vrlo točnim Papinskim arhivskim podacima do kojih malo tko može doći. 

Slikovnicu" PRIČA O MODRUŠKOJ GRADINI" predstavili su nam učenici područne škole Modruš s njihovom učiteljicom Tatjanom Dragić. Djeca su nam odrecitirala stihove o Modrušu za koje su svaki pojedinačno bili nagrađivani velikim pljeskom. Na kraju je Katedra Čakavskog sabora Modruše predstavila svoj 7. broj lista "Modruš".

Domaćin, vlč Željko Blagus na kraju je sve okupljene pozvao na prigodni domjenak i opušteno druženje na kojem su se čule i razne nove ideje, i daj Bože da neke i zažive.

Image 

Image 

Image

Image 

Image

Image

 

 
Baner

Općina Josipdol,

Ogulinska 12 ,
47303 Josipdol


OIB: 65506283455
MB: 2619288

Tel: 047/581-298
047/581-633
Fax:047/581-609
opcina@josipdol.hr

Poslovni račun
HR32 2400008 1817200003
Karlovačka banka

uredovno vrijeme

Ponedjeljak

11,00 - 14,00 sati

Četvrtak

08,00 - 10,00 sati

11,00-13,00 sati


© Općina Josipdol | sva prava zadržana | privatnost podataka