Predstavljen projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju”

Dana 15. svibnja 2019. godine u prostorijama Općine Josipdol predstavljen je projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju” koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u iznosu od 2.520.943,00 kn.

Predstavljanju projekta nazočili su: pomoćnik Ministra rada i mirovinskog sustava gospodin Dražen Opalić, dožupanica Karlovačke Županije gđa Vesna Hajsan Dolinar, Pročelnica Upravnog odjela Karlovačke Županije Marija Medić, načelnica Općine Brinje Zlatko Fumić sa suradnicima, ravnateljica Dječjeg vrtića Ogulina Ivanka Turković, Ravnateljica Dječjeg vrtića Brinje Ružica Perković, ravnateljica Osnovne škole Josipdol, djelatnici i djeca Dječjeg vrtića Josipdol, te veliki broj roditelja. Projekt zajednički provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Općina Josipdol u partnerstvu sa Dječjim vrtićem Josipdol.

Općina Josipdol ima osnovan Dječji vrtić Josipdol, kao javna ustanovu, koji je malenog kapaciteta i ne zadovoljava sve potrebe roditelja sa područja naše lokalne zajednice. U postojeći vrtić mogu se upisati 3 odgojne skupine – jaslička skupina, mlađa mješovita i starija mješovita odgojna skupina s maksimalno 56-tero djece. Na području naše Općine ima 226 djece predškolske dobi od koji je 56 obuhvaćeno programom organiziranog predškolskog odgoja iz čega proizlazi da je samo je 24 % djece je obuhvaćeno programima predškolskog odgoja. Već nekoliko godina Općina je suočena s problemom „liste čekanja”. Preko 20-tero djece sa područja naše općine, svake godine ostane neupisano u programe dječjeg vrtića.

Suočeni s problemom nedostatka kapaciteta u postojećem vrtiću i velikom listom čekanja, Općina Josipdol prijavila se na otvoreni javni poziv Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike namijenjen za „Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja” sa projektom ODRASTIMO SRETNO U POTICAJNOM OKRUŽENJU.

Projektni prijedlog je prihvaćen te je dana 19. studeni 2018. godine u Pakracu potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta. Projekt se provodi 30 mjeseci. Opći cilj projekta je uključivanje što većeg broja djece u programe predškolskog odgoja te stvaranje uvjeta za usklađivanje poslovnog i privatnog života roditelja sa područja Općine Josipdol u kvalitetan program predškolskog odgoja i obrazovanja. Ciljne skupine projekta su djeca predškolskog odgoja i mlade obitelji. S provedbom projekta započeto je 1. prosinca 2018. Godine, te su određene slijedeće aktivnosti:

  • zaposlene su dvije odgojiteljice
  • zaposleno je i tehničko osoblje – kuharica i čistačicu na pola radnog vremena
  • ugovorom o radu angažiran je stručni tim – psiholog koji radi sa djecom i roditeljima
  • Osnovana je mješovita ( protočna ) skupina u koju je upisano 15-tero djece u poslijepodnevnom vremenu do 21,00 sat.

Osnovane su 4 igraonice u kojima boravi preko 70 – tero djece i to:

1. opću igraonicu

2. folklornu igraonicu

3. englesku igraonicu

4. sportsku igraonicu

Igraonice su posebna vrijednost ovog projekta jer oplemenjuju i obogaćuju predškolski odgoj, a u potpunosti besplatne su besplatne za svu djecu. Vrtić smo opremili novim namještajem, didaktikom i vrijednom opremom, a djelatnicima smo omogućili stručno usavršavanje. Za potrebe promocije projekta djeci i zaposlenom osoblju nabavljen je promotivni materijal – kape, majice, jakne, pregače. Projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju” je nada našim mladim obiteljima da ostanu našoj lokalnoj zajednici. Nadamo se da će naša djeca uskoro boraviti u novom vrtiću koji ćemo izgraditi uz suradnju regionalne i državne vlasti. Projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju” pridonio je povećanju kvaliteti života u našoj lokalnoj zajednici.

Prezentaciju projekta možete preuzeti ovdje:

Službene web stranice Općine Josipdol

Općina Josipdol

Ogulinska 12 , HR-47303 Josipdol

Uredovno vrijeme:

Pon-Pet: 07.00 – 15.00 h

Dnevni odmor: 10.00 – 10.30 h

Općina Josipdol © 2021-2023. Sva prava pridržana.

web: Lucius Agency

Skip to content