Poplava – obavijest stanovnicima Općine Josipdol

Cijenjeni sumještani,

Vremenske prilike i dalje znatno utječu na vodostaj rijeka u našem kraju što je uzrok velikih plavljenja kućanstava, poljoprivrednog zemljišta i cesta u našoj općini.

                Stožer civilne zaštite  bio je dežuran i na terenu cijeli dan, ali i cijelu noć zajedno s DVD-ima Josipdol i Oštarije, djelatnicima Općine Josipdol, Komunalnog društva Josipdol, ali i s mještanima koji su uvelike pomogli u ovako teškoj situaciji.  Kao što ste i sami svjesni ovolike količine vode ne bi zaustavile niti najkompleksnije mjere zaštite i obrane od poplava, a imajući u vidu da je cijela Karlovačka županija kao i mnoge druge županije kompletno poplavljene, sretni smo da nije bilo ljudskih žrtava. Prema informacijama s terena voda je, nažalost, ušla u mnoge podrume, a i u nekoliko domova.

                Obišli smo svako kućanstvo gdje smo dobili dojavu o opasnosti zbog izlijevanja vode i ulazak u kuće. Priroda je ovog puta bila uistinu nemilosrdna, no što god je bilo u našoj moći odradili smo. Sve mjere opreza bile su odrađene, službe alarmirane, pijesak pripremljen no nažalost voda je prebrzo navirala. Rasvjeta je  upaljena u svim riskantnim područjima osim jednog dijela Skradnika gdje smo imali poteškoće pri prilasku trafostanici, no i to smo odradili u suradnji s Gorskom službom spašavanja koji su nam  dopremila čamac.

                Mnogo godina su poplave gorući problem naše općine, nažalost najglasniji su oni koji godinama nisu  ništa odradili po tom pitanju ili oni koji podržavaju takve, no nažalost jučer se vidjelo koliko ti ljudi brinu o svojim sumještanima kada ih nigdje na terenu nije bilo za vidjeti niti su pokušali pomoći svojim sumještanima za koje se putem društvenih mreža žustro zalažu. Dakako, svjesni smo činjenice da se moramo uhvatiti u koštac s navedenom problematikom.

Zahvaljujemo se svim službama koje su noćas zajedno s nama obilazile teren i pomagale jer bez njihove pomoći šteta bi bila mnogo veća. Hvala Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Josipdol i Oštarije, dečkima koji su mokri do kože ulazili u podrume i spašavali, hvala Gorskoj službi spašavanja koja je iz Dobre izvukla čamac da bismo mi uključili rasvjetu, hvala Elekto Salopek i gospodinu Franji koji je bolestan izašao na teren i uključio rasvjetu, hvala djelatnicima Komunalnog Josipdol i Općine Josipdol  koji su punili vreće i dovozili mještanima i hvala  Hitnoj službi Ogulin za brze intervencije.

I najbitnije HVALA našim sumještanima i  svim dobrim ljudima koji su izašli na ulicu i štitili svog susjeda, prijatelja pa i neprijatelja. Hvala na jučerašnjom zajedništvu i potpori, saznanju da mi itekako jedni drugima možemo biti podrška i zamrznuti zloću, piskaranja  iz toplog boravka i uvrede barem na jedan dan, barem dok ne pomognemo prvom susjedu..

U slučaju daljnjih  poplava, pridržavajte se uputa koje će biti objavljene od strane službi za hitne intervencije.

                Pridržavajte se sigurnosnih mjera –  zaštitite sebe i svoje bližnje. Svaku uočenu potrebu evakuacije prijaviti službama za hitne intervencije.

                Za vrijeme visokog vodostaja potrebno je izbjegavati aktivnosti u blizini rijeke.

                Molimo za oprez i odgovornost!

Stožer Civilne zaštite i Općina Josipdol

Prethodno Poplava – obavijest stanovnicima Općine Josipdol

Službene web stranice Općine Josipdol

Općina Josipdol

Ogulinska 12 , HR-47303 Josipdol

Uredovno vrijeme:

Pon-Pet: 07.00 – 15.00 h

Dnevni odmor: 10.00 – 10.30 h

Općina Josipdol © 2021-2023. Sva prava pridržana.

web: Lucius Agency

Skip to content