Općina Josipdol završava provedbu projekta „Zaželi“ vrijednog 3,2 milijuna kuna kojim je zaposleno 15 žena koje se brinu od 77 korisnika u nepovoljnom položaju

„Zaželi – program zapošljavanja žena“ je program koji omogućuje zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje su, brinući se za starije osobe u nepovoljnom položaju, svojim radom doprinijele boljitku zajednice. Program provodi Vlada RH od 2017. godine koji je do sada ostvario odlične rezultate polučenom sinergijom nadležnog ministarstva i jedinica lokalne i područne samouprave, a sadrži tri komponente: zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje.  Projekt je rasprostranjen na cijelu državu, a najveći broj žena sudjeluje upravo u onim regijama s najvećom stopom nezaposlenosti. U povodu završetka projekta u Općini Josipdol, danas, 28. veljače 2021. godine održala se završna konferencija za medije na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u okviru projekta, s osvrtom na značaj skrbi o starijim i nemoćnim osobama na području Općine.

Projekt Zaželi je isključivo hrvatski „proizvod“, osmišljen kako bi osigurali veću zaposlenost u ruralnim krajevima te izbjegli socijalnu isključenost starijih i nemoćnih osoba. Od početka projekta do danas je u hrvatskim ruralnim sredinama zaposleno 6.000 žena koje se brinu za oko 30.000 korisnika, a u Karlovačkoj je županiji provedeno 19 projekata vrijednih više od 42 milijuna kuna. Kroz njih se zaposlilo 269 žena koje se brinu za oko 1.370 korisnika“, istaknula je državna tajnicau Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić. Dodala je kao Vlada nastavlja dalje s ovim projektom jer se za isti pokazala iznimna zainteresiranost u cijeloj državi te će se nastojati osigurati sredstva u  novom višegodišnjem financijskom okviru za njegovu daljnju provedbu. „Ovim projektom osiguran je viši standard socijalne zaštite za starije i nemoćne osobe koje za nula kuna dobivaju potpunu skrb. Također, općine, gradovi i županije nemaju nikakvih troškova jer su ženama koje se zapošljavaju osigurana sredstva za plaće i školovanje“, rekla je Burić. Dodatna prednost programa je i mogućnost stjecanja novih kompetencija za stvaranje bolje pozicije na tržištu rada, pa su se tako mnoge žene obrazovale za njegovateljice.

U Općini Josipdol živi 773 osobe starije od 65 godina, i to pretežito u samačkim domaćinstvima; 369 kućanstava ima samo jednog člana. U evidenciji HZZ-a evidentirano je 187 nezaposlenih osoba s područja Općine od čega je 115 žena, od kojih je njih 75 sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Ovi su podaci bili jedan od povoda Općini za prijavu na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

„Ovo je hvalevrijedan projekt naše Vlade koji je donio mnogo pozitivnih koristi. Osim što smo zaposlili nezaposlene žene i osigurali im izvor prihoda, našim smo stanovnicima starije populacije omogućili pružanje pomoći u svakodnevnim obavezama. Nadam se da će se ovaj projekt nastaviti, jer je naša Općina prepoznala ovaj projekt i njegove koristi te bi ga sigurno provodila i u budućnosti. Jedan je od nužno potrebnih za naše sumještane i obostrano prepoznat na zadovoljstvo svih sudionika i korisnika“, naglasio je načelnik Općine Zlatko Mihaljević.

Projekt „Pomoć zajednici – Zaželi“ s ciljem pristupa zapošljavanju i tržištu rada ženama s područja Općine odobren je u 100-tnom iznosu financiranja u vrijednosti od 3.251.950,00 kn, a njime su zaposlene dvije osobe u projektnom timu te15 žena koje brinu o 77 korisnikastarije životne dobi u nepovoljnom položaju, kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu.  Projektom su ostvareni strateški ciljevi: borba protiv siromaštva, smanjenje nezaposlenosti te prevencija prerane institucionalizacije osoba starije životne dobi.

„Osnovna aktivnost projekta bila je usmjerena na usluge prilagođene starijim osobama. A osobito na potrebe pomoći u prevladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti kao i na organiziranje prehrane, kućanske poslove, uređenje okućnice, osobnu higijenu te posredovanje u ostvarivanju različitih prava. Starijim smo žiteljima poboljšali kvalitetu života u našoj lokalnoj zajednici, a stekla su se i brojna prijateljstva. Kao što je rekla jedna naša korisnica – to je posao u kojem ljudima ulaziš u kuće, ali i u živote pokušavajući i trudeći se razumjeti svaki njihov problem i svaku bol. Kroz neko vrijeme to više ne doživljavaš kao posao već svaku tu kuću obilaziš kao svoj drugi dom“, kazala je voditeljica projekta Ivanka Turkalj.

„Ovo je najveći projekt na kojem sam radila u svojoj karijeri u domeni socijalne skrbi koji objedinjuje vrlo važne segmente – nezaposlenost i skrb o starijim i nemoćnim osobama. Njime zapošljavamo nezaposlene i teško zapošljive žene u ruralnim krajevima, a krajnjim korisnicima dajemo besplatnu pomoć. Ono najbitnije u njemu je socijalna strana koja se radi kroz emocije, a ne samo kroz posao, jer je samim korisnicima nekad dovoljna i samo topla riječ“, rekla je Maja Vučinić – Knežević, pročelnica u Karlovačkoj županiji.

Opći cilj projekta je pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama s područja Općine Josipdol. Specifični ciljevi su poboljšanje kvalitete življenja osoba starije životne dobi kroz izvaninstitucionalni oblik skrbi u lokalnoj zajednici, sprečavanje socijalne isključenosti starijih osoba i poticanje međugeneracijske solidarnosti na području naše općine putem zapošljavanja žena.

Prethodno Općina Josipdol ostvarila sufinanciranje projekta “eJosipdol”

Službene web stranice Općine Josipdol

Općina Josipdol

Ogulinska 12 , HR-47303 Josipdol

Uredovno vrijeme:

Pon-Pet: 07.00 – 15.00 h

Dnevni odmor: 10.00 – 10.30 h

Općina Josipdol © 2021-2023. Sva prava pridržana.

web: Lucius Agency

Skip to content