Rimska prisutnost

Oktavijanovim osvajanjem Metuluma35. pr.Kr. rimska prisutnost na ovom prostoru nije prestala. Podno Viničice s vremenom se formiralo rimsko naselje, o kojemu svjedoče i ostaci vile rustice u Čakovcu Oštarijskom te nalazi keramike prilikom oranja na tom prostoru, zatim fragmenti rimske ceste te razni drugi nalazi poput sunčanog sata nađenog u Munjavi, kameni stup s imenom cara Gordijana, kamen s imenom cara Galijena, kipić muze Terpsihore, kameni žrtvenik, nalazi rimskih grobova i predmeta svakodnevne uporabe, od kojih se neki čuvaju u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.

Natpis na žrtveniku koji je posvećen Jupiteru i zaštitniku mjesta Metula svjedoči da je novo naselje zadržalo staro ime japodske prijestolnice.

Rimljani su donijeli i nove običaje i vjerovanja, što se najviše odrazilo u pogrebnim običajima. Pokojnici su spaljivani, a zatim su pepeo i razni prilozi (nakit, oružje, dijelovi nošnja) stavljani u zemljane posude i zakapani. Takvo groblje iz 1. st. pr.Kr. otkriveno je u Carevom polju. O novim pogrebnim običajima svjedoče i ostaci rimskih sarkofaga i nadgrobni spomenici na kojima je često ime pokojnika ili njegov lik. Spomenici zavjetnog karaktera posvećeni su rimskim božanstvima.

Na Viničici i uokolo nje pronađen je veliki broj primjeraka rimske keramike. Često se znalo dogoditi da se komadići keramike i izboru. Osim keramičkih nalaza, pronađeni su i ulomci stakla, razni metalni predmeti, dijelovi oružja, predmeti svakodnevne uporabe. Velim dio tih nalaza čuva se u Zavičajnom muzeju u Ogulinu poput urni, željeznog noža, balističkog projektila koji svjedoče da su Rimljani prilikom zauzimanja Metuluma koristili i ratne sprave, a noviji nalazi još čekaju znanstvenu obradu.

Među nalazima rimske plastike svakako treba spomenuti reljef bračnog para sa sarkofaga pronađenog u Carevom polju, datiranog u 2. stoljeće te kipić muze Terpsihore i dječje igračke u obliku konjića.

Arheološka zbirka Zavičajnog muzeja u Ogulinu čuva brojne zanimljive predmete primarno japodske, ali i rimske kulture, temeljem kojih arheolozi, povjesničari i drugi stručnjaci rekonstruiraju životne navike, kulturu, običaje, vjerovanja i druge segmente njihova života u širem ogulinskom kraju.

Među izlošcima ističe se brončani konjić u trku, pronađen u Josipdolu. Konjić je visok svega 5 cm, potječe iz prvih stoljeća novog vijeka, a pretpostavlja se da je bio dječja igračka.

Rimski povjesničar Plinije zapisao je kako su igračke toga vremena bili umanjeni modeli raznih životinja. Djevojke su pred udaju, a dječaci pred ulazak u pubertet, žrtvovali svoje omiljene igračke raznim božanstvima i na taj način označavali svoj prijelaz iz djetinjstva u zrelu dob. (Izvor)

U Čakovcu Oštarijskom pronađeni su ostaci rimske Ville Rustice. U Zavičajnom muzeju u Ogulinu izložen je dio njenog podnog mozaika, a pretpostavlja se da je i stup u ogulinskoj gradskoj četvrti Lomost, na kojem se nalazi kip Majke Božje, također dopremljen iz te građevine.

Rimski sunčani sat pronađen je u Munjavi potječe iz 3. stoljeća. Posvećen je Jupiteru i Solu. U udubljenju sata urezano je devet linija, središnja podnevna i po četiri sa svake strane. Sat se nalazi u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.

Službene web stranice Općine Josipdol

Općina Josipdol

Ogulinska 12 , HR-47303 Josipdol

Uredovno vrijeme:

Pon-Pet: 07.00 – 15.00 h

Dnevni odmor: 10.00 – 10.30 h

Općina Josipdol © 2021-2023. Sva prava pridržana.

web: Lucius Agency

Skip to content