Obilježja Josipdola

Grb Josipdola je u srebrnom štitu heraldička kaciga s crveno-zlatnim plaštem i točenicom te kao nakit na njemu krilo vodoravno razdijeljeno crveno i zlatno sa šestokrakom zlatnom zvijezdom u gornjem polju.

Grb općine Josipdol neobičan je stoga što se na njemu nalazi dio velikog grba koji se inače ne nalazi na samom štitu. Naime u heraldici, znanosti o grbovima, razlikuju se mali srednji i veliki grbovi, a veliki grbovi, osim samoga štita, obuhvaćaju i krunu, lentu, kacigu, čuvara grba, plašt i zastavu.  U grbu prevladavaju crvena i zlazna boja, koje su se inače nalazile na grbu knezova Krčkih, od sredine 15. stoljeća knezova Frankapana (Frankopana) te zlatna šesterokraka zvijezda, također s njihovog grba. Knezovi Krčki – Frankopani posjedovali su ovaj prostor, u srednjem vijeku Modrušu, od 12. stoljeća, pa do osmanlijskih osvajanja i stvaranja Vojne krajine.

Grb se nalazi i na svim općinskim zastavama, službenoj, svečanoj i stolnoj.

Kaciga sa grba obitelji Frankopan, knezova Krčkih i Modruških, nekada najvažnije obitelji na ovom području. Takva kaciga i nakit u heraldici postavljaju se iznad štita koji sadrži heraldičke znakove, pa je upotreba kacige i nakita kao elemenata štita krajnje neobična.

Grb Općine Josipdol

Svečana zastava je crveni gonfalon s grbom u sredini, imenom općine iznad i ornamentima breze u tri trokutasto završavajuća repa s resama.

Svečana zastava Općine Josipdol

Zastava je crvena sa zlatno obrubljenim grbom u sredini.

Svečana zastava Općine Josipdol

Stolna zastavica temelji se na svečanoj, ali nije potpuno ista, crvena okomita zastava trokutastog završetka, s grbom u sredini, imenom iznad i dvije ukrštene grančice ispod.

Stolna zastavica Općine Josipdol

Službene web stranice Općine Josipdol

Općina Josipdol

Ogulinska 12 , HR-47303 Josipdol

Uredovno vrijeme:

Pon-Pet: 07.00 – 15.00 h

Dnevni odmor: 10.00 – 10.30 h

Općina Josipdol © 2021-2023. Sva prava pridržana.

web: Lucius Agency

Skip to content