Dragan Rudančić demantira: Već smo navikli na brojne prijave pojedinih oporbenih vijećnika državnim inspekcijama, vodeći se zlonamjernim, neutemeljenim i lažnim optužbama

Načelnik Općine Dragan Rudančić i predsjednica Općinskoga vijeća Anđelina Božičević reagirali su nakon što je u medijima objavljeno priopćenje oporbenih vijećnika Općinskoga vijeća Općine Josipdol o zahtjevu oporbe za raspuštanje Općinskog vijeća Općine Josipdol. Demanti načelnika i predsjednice Vijeća prenosimo u cijelosti:

U odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave jasno stoji da prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi ne postoje različite vrste i nazivi sjednica. Prema tome, održavanjem svečane sjednice povodom dana Općine Josipdol 17. ožujka 2023. godine iskazana je volja za radom Općinskog vijeća i ta se sjednica smatra pravovaljanom. 

Također, vijećnicima koji na ovaj način žele dovesti do raspuštanja Općinskog vijeća Općine Josipdol jasno je i nedvojbeno navedeno ono što smo i mi sami tvrdili, a to je činjenica da navedena odredba čl. 84.točke 5. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi nije obligatorna (obvezujuća) što znači da se ne radi o zakonskom (prekluzivnom) roku čijim istekom se više ne bi moglo konzumirati neko pravo (održavanje sjednice). Sve navedeno ukazuje da i  je istekao rok od tri mjeseca, a nije,  ne znači da se sjednica ne može održati i nakon isteka roka, te je jasno  vidljivo da su oporbeni vijećnici krivo tumačili odredbe članka 84.točke 5. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te predstavničko tijelo neće biti automatizmom raspušteno.

Isto smo i mi  tvrdili u očitovanju od 24.svibnja 2023. godine kojeg smo dostavili Ministarstvu pravosuđa i uprave. U Očitovanju Ministarstva pravosuđa i uprave također stoji ukoliko postoji volja članova predstavničkog tijela za zakonit rad isti će nastavi sa radom i donošenjem Odluka, no iz svega do sada, vidljivo je da  volja ne postoji i da oporbeni vijećnici samo žele opstruirati rad Općine, vijeća, općinskih službenika što im i nije prvi put.  

S obzirom da ideja raspuštanja Općinskog vijeća putem Ministarstva pravosuđe i uprave nije prihvaćena i pravno je neutemeljena, nastavljaju iznositi laži da se predsjednica vijeća nije očitovala što također nije istina. Očitovanja od 24.svibnja kao i 19. lipnja šaljemo u prilogu i molimo da ih se objavi u cijelosti. 

Nadalje, sjednica od 24. svibnja 2023. godine nije niti održana zbog opstrukcije od strane 7 oporbenih vijećnika i njihovog neopravdanog pokušaja rušenja legalno izabrane vlasti i raspuštanja Općinskog vijeća. Stoga o istoj ne postoji niti zapisnik na koji se oporbeni vijećnici pozivaju  u priopćenju koje ste objavili.

Apsurdna je sama činjenica da navedeni vijećnici: 

-traže raspuštanje Općinskog vijeća

-Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrđuje da trenutno ne postoje uvjeti za raspuštanje istog

-ne prisustvuju sjednici vijeća čime opstruiraju rad vijeća

-objave sve to i baziraju se isključivo na tvrdnji da predsjednica vijeća nije dostavila  očitovanje što je laž jer je očitovanje poslano u zakonskom roku i isto se može vrlo lako provjeriti.

Vezano uz izjave o nezadovoljstvu s napretkom projekta izgradnje nogostupa u Ogulinskoj ulici ističem da projekt nije propao niti će ikada propasti. U više navrata informacije su davane javnosti, a za vrijeme ovog saziva  Općinskog vijeća u samo dvije godine svog rada geodetski su snimljene državne ceste D23 i D42, isprojektirani su nogostupi, te su osigurana sredstva za jednu dionicu iz Europskih fondova što nije učinjeno u proteklih 30 godina. 

Također, projekt vrtića nije stopiran, naprotiv, prijavljen je projekt nastavka izgradnje i dovršenja nove zgrade vrtića, a sve na ovakav postupni način jer je apsurd da je uopće i pokrenuta izgradnja projekta ove veličine od strane bivše vlasti s osiguranim iznosom sredstava od samo milijun kuna, od ukupne procijenjene vrijednosti koja je iznosila tada osam milijuna kuna. 

Povećanje cijena komunalnih usluga, nažalost, bilo je neminovno i pratilo je povećanje svih ostalih poskupljenja na nacionalnoj razini, no i dalje su troškovi većine usluga niži od onih u susjednim općinama i gradovima. 

Projekt modernizacije sustava rasvjete je u tijeku i očekuje se skorašnje potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem. Upravo to kratkotrajno reduciranje javne rasvjete dovelo je do velikih ušteda, mogućnosti financiranja i ostvarenja navedenog projekta. 

U svemu ovome najviše nas zanima i postavlja se pitanje koji zakonski akti su prekršeni i tko od oporbenih vijećnika  ovako stručno tumači zakone??

Općinsko vijeće, općinski službenici kao i općinski načelnik, nažalost,  već su navikli na brojne prijave od strane pojedinih oporbenih vijećnika raznim državnim inspekcijama, vodeći se zlonamjernim, neutemeljenim i  lažnim optužbama, a sve s ciljem opstruiranja i usporavanja rada općinskih tijela. O radu ovog saziva novoizabrane vlasti govori činjenica da je Općina samo ove godine u prvih 6 mjeseci ostvarila  nešto manje od pola milijuna eura vanjskih sredstava što će dovesti do podizanja standarda žitelja naše Općine. 

Želja nam je privesti kraju naš mandat uz što više realiziranih uspješnih projekata u suradnji sa svim vijećnicima i žiteljima naše Općine Josipdol.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Josipdol

Anđelina Božičevi,. prof. reh.

Općinski načelnik Općine Josipdol

Dragan Rudančić, mag. ing. silv.

Prethodno Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozivaju na “Odgovorno uživanje u ljetovanju”

Službene web stranice Općine Josipdol

Općina Josipdol

Ogulinska 12 , HR-47303 Josipdol

Uredovno vrijeme:

Pon-Pet: 07.00 – 15.00 h

Dnevni odmor: 10.00 – 10.30 h

Općina Josipdol © 2021-2023. Sva prava pridržana.

web: Lucius Agency

Skip to content